Postavi komentar

Od čega se prave sapuni

U programu  Alisa sapuna, koristimo:

  • Kozije mleko ili kefir
  • Maslinovo ulje
  • Palmino ulje
  • Ulje od semenki groždja
  • Ulje od kikirikija
  • Ulje od kukuruznih klica
  • Ulje suncokreta
  • Ricinusovo ulje
  • Etarska ulja
  • Ulja lekovitih biljaka (neven, kamilica, nana, kantarion, smilje, žalfija…)
  • Aktivni ugalj
  • Zelena glina
  • Razne vrste jestivih začina

Ulja koja se koriste, imaju bogat sadržaj supstanci, koje pogoduju raznim tipovima kože i koje, svako na svoj način, hrane i revitalizuju kožu, delotvorna su u lečenju kožnih oboljenja i prirodni su antioksidanti.

Maslinovo ulje

Jedno od najdelotvornijih prirodnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, posebno za osobe osetljive na sintetičke supstance, sigurno je maslinovo ulje.

Najveći deo ulja (više od 95%) čine masne kiseline od kojih je najzastupljenija oleinska kiselina (65-85%) i baš ga to čini najzdravijim i ujedno najstabilnijim.

Ono se tradicionalno koristi za masaže i aromoterapiju. Zbog njegove gustine i masnoće, sporo se upija u kožu.

Dokazano je da maslinovo ulje vrlo delotvorno u lečenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i jako suve kože. Štiti i od sunčevih zraka.

Maslinovo ulje je dobro i kod otoka, modrica i upaljene kože.

Palmino ulje

Sadrži prirodni glicerin, ima svojstvo antioksidanta i kao ni jedan drugi prirodni izvor, sadrži visok procenat vitamina E, koji štiti kožu od starenja. Beta karotin, koji se takodje nalazi u palminom ulju, organizam pretvara u vitamin A. Treba napomenuti da palmino ulje ima 15 puta više karotina od šargarepe.

Palmino ulje sadrži i vitamin D i K koji nisu prisutni u drugim uljima. Takodje ima organoleptička svojstva i sadrži 10% linolne kiseline.

Zbog bogatog sadržaja hranljivih materija, ovo ulje je dobro za hidrataciju kože i sprečavanje pojave akni.

Ulje od semenki groždja

Dobija se iz sirovih semenki groždja, često se koristi u kozmetičkim proizvodma koji su namenjeni oštećenoj koži ili koži izloženoj stresu.

Bogat sadržaj vitamina E, koji je prirodni oksidant, obezbedjuje efikasanost u nezi strija. Sprečava rano starenje kože, regeneriše i pospešuje stvaranje kolagena, tako da pozitivno utiče na opuštenu kožu. Moćni je prirodni antioksidant, koža ga lako apsorbuje. Prodire duboku u kožu noseći hidratore.

Zbog tih svojih osobina, ovo ulje je preporučljivo za negu suve i zrele kože, jer steže i revitalizuje kožu.

Ulje kikirikija

Ulje kikirikija, koje se dobja ekstrakcijom iz semenki, ima visok sadržaj aktivnih masnih kiselina, lipotropnih materija i vitamin E.

U sadržaju ulja, više od 75% čine mono i polinezasićene masne kiseline.

Ulje kikirikija utiče na regenerativna svojstva ćelija, zbog visokog sadržaja folne kiseline.

Pogoduje svim tipovima kože, omekšava kožu kod artritisa i kod opekotina od sunca. Pomaže kod ekcema i suve kože.

Ulje kukuruznih klica

Dobija se presovanjem klica kukuruza. Bogato je polinezasićenim masnim kiselinama-najzastupljenija linolna oleniska.

Ovo ulje sa našeg podneblja, sadrži vitamine A, E, P, B1 i B6, hrani kožu, sprečava njeno isušivanje i pozitivno utiče na regeneraciju. Koristi se i za negu dečije kože.

Ulje suncokreta

Hladno cedjeno, nerafinisano ulje suncokreta, bogato je vitaminom A, E, B2, B6 I D, mineralima – kalijumom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, selenom, cinkom i polinezasićenim masnim kiselinama. Suncokretovo ulje sadrži više vitamina E od bademovog ulja. Najbolja preporuka je da se koristi i u nezi prevremeno rođenih beba koje su sklone infekcijama.

Ovo ulje povećava elastičnost kože, usporava njeno starenje, štiti nokte i kosu od pucanja, a zbog antiseptičkog dejstva preporučuje se kod akni.

Ricinusovo ulje

Dobija se hladnim postupkom presovanja semenki biljke Ricinus Communis.

Ricinusovo ulje je efikasno sredstvo za lečenje problema na koži-poznato je da rastvara ciste i bradavice.

Ovo ulje je specifično, jer sadrži 90% riconoleične kiseline, koja je vrlo delotvorna protiv virusa, bakterija, parazita i gljivica.

Pomaže cirkulaciji,  kod manjih ogrebotina i posekotina, čisti i daje vlažnost koži, podstiče stvaranje kolagena i elastina i samim tim smanjuje bore.

Posebno se preporučuje kod suve i oštećene kože.

 U izradi naših sapuna koristimo i etarska ulja:

Od borovih iglica

Ulje koje lekovito deluje pri infekciji disajnih puteva, astme i bronhitisa. Podiže imunitet i uravnoteženo lučenje adrenalina, otklanja umor, a preporučuje se  i kod alergija.

Od lavande

Smatra se majkom svih etarskih ulja i jedno je od najblažih i najefikasnijih, koje svojim umirujućim mirisom opušta i krepi i duh i telo. Od svih eteričnih ulja ima najširu primenu. Koristi se za negu osetljive kože, sprečava nastanak ožiljaka kod opekotina i rana. Po mišljenju dermatologa i aromaterapeuta,  ulje lavande je jedno od najkorisnijih u lečenju akni i ekcema, a pomaže i u smanjenju tragova ožiljaka. Koristi se i u nezi kose, jer pomaže u borbi protiv gubitka kose. Odlično je kao pomoć u borbi protiv opekotina od sunca.

Od limuna

Ima snažan miris koji doprinosi poboljšanju raspoloženja, a ujedno osvežava i hladi. Preporučuje se kod nervne napetosti i osećaja straha. Ulje limuna posebno pogoduje za negu masne kože, akni, bradavica, herpesa, ali i za skidanje celulita. Ovo ulje ima i antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, a učvršuje kapilare i sprečava njihovo pucanje.   .

Od pomorandže

Divan topli miris sveže i zrele narandže. Ima važan uticaj u procesu eliminacije razgradnih produkata razmene materija pod kožom. Zato se posebno preporučuje kod uklanjanja celulita. Koristi se za suvu kožu. Ovo ulje je dobro koristiti i kod stresa, jer  smiruje, opušta i popravlja raspoloženje.

Od eukaliptusa

Olakšava disanje, pogodno je kod disajnih infekcija i kašlja. Ublažava simptome  gripa i jača imunitet.

U sapunu deluje vrlo osvežavajuće, a na kožu deluje kao dezodorans. Ujedno,  relaksira i opušta.

Pojedine vrste sapuna sadrže i med i ulje nevena, što sapune čini još više pogodnim za negu suve i osetljive kože.

Od ruzmarina 

Koristi se u kozmetici za negu kože i to posebno mešovite i oštećene kože. Ove etarsko ulje snažno podstiče cirkulaciju i daje odlične rezultate u borbi protiv celulita i peruti. Kosi daje prirodni sjaj i ubrzava regeneraciju kože glave. Pogoduje i za opuštanje mišića i tetiva.

U sapune Alisa dodajemo i razne jestive začine, mekinje i ovsene pahuljice.

U izradi Sapuna Alisa koriste se i supstance bez kojih je danas nemoguće zamiliti modernu kozmetiku – aktivni ugalj i zelenu glinu.

Zelena glina 

Zelena glina ima sposobnost vezivanja masnoće i nečistoće iz kože. Koristi se za lečenje kože tela i vlasišta kose, jer pospešuje izvlačenje toksina i štetnih materija, koje se javljaju kod promena na koži glave i tela.  Njena sposobnost da pilinguje i podstiče cirkualciju, čini da koža posle upotrebe  sapuna za zelenom glinom izgleda zategnutija, osvežena i elastična.

Aktivni ili biljni ugalj

Ima svojstvo da dubinski uklanja nečistoću i izumrle ćelije kože, ali uporedo reguliše i lučenje masnoće iz lojnih žljezda. Posle upotrebe sapuna sa ovim dodatkom, koža je nežna I glatka.

ZAČINI

Cimet-sadrži visok nivo antioksidanata i ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Dobar je izvor magnezijuma, gvoždja i kalcijuma i zato se koristi kao pomoć za podizanje energije i otklanjanje neprijatnog mirisa sa tela. Deluje protiv kožnih parazita, ujeda insekata i celulita.

Karanfilić-prirodni afrodizijak, koji stimulativno deluje na psihui uklanja mentalnu iscrpljenost i stres.

Kurkuma-poznata kao „sveopšti čistač“ jer poseduje moć da čisti telo od unutrašnjih i spoljnih poremećaja. U kineskoj medicini koristi se od davnina kao tretman protin depresije.  Zbog svojh antiupalnih svojstava, ubrzava zarastanje rana i pomaže u tretmana psorijaze i drugih upalnih procesa na koži.

Postavi komentar